Bu bilgiler arşiv niteliğindedir.
Piyasalarda Bugün Ne Oldu ?
Piyasalar adına son derece hareketli geçeceği düşünülen bir haftaya giriş yaptık. Piyasalar bu hafta Japonya ve ABD Merkez Bankası’nın para politikası toplantılarını takip edecek.
FOMC üyeleri zamanlama konusunda ikiye ayrılmış durumda
İngiltere’nin Avrupa Birliği referandumundan birkaç gün önce gerçekleştirilen Haziran ayı FOMC toplantı tutanaklarına baktığımızda, Fed yetkililerinin bir sonraki faiz artışının zamanlaması konusunda ikiyi ayrıldığını görüyoruz.
Üyelerin çoğu ekonomik şartların yakın vadede faiz artışına izin vereceğinden emin değil. Güvercin olarak adlandırdığımız bu kesim ciddi ekonomik ve finansal şoklar yaşanmaması ve gelen verilerin büyüme, istihdam piyasasındaki ilerlemenin sürdüğünü ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşacağını teyit etmesi durumunda faiz artışına gidilmesinin uygun olacağını savunuyor.
Faiz artışını destekleyen şahin kesim ise faizi yeniden artırmak için gereğinden uzun süre beklenmesinin kademeli normalleşmeyi zora sokacağını düşünüyor. Fikir ayrılığına karşın faiz artımını ertelemek isteyen güvercin üyelerin FOMC içerisinde çoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz.
Çarşamba günü gerçekleştirilecek toplantıda faiz artışına gidilme ihtimali sıfıra yakın seyrediyor. Piyasalar karardan daha çok, karar sonrası yapılacak açıklamalara kitlenmiş durumda. Brexit kaynaklı küresel riskler ve ekonomik görünüm hakkındaki söylemler önemli olacaktır. Bir sonraki faiz artırımı konusunda Eylül veya Aralık ayının işaret edilmesi ise piyasaları hareketlendirecektir.
Piyasalar Kuroda’dan müdahale bekliyor
İngiltere’nin Avrupa Birliği referandumu sonrası Japon yeni, azalan risk iştahı sebebiyle son zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Kurun enflasyon hedefi ve büyüme adına tehdit oluşturması sebebiyle Japon hükümetinin ve merkez bankasının genişlemeci politikalarını sürdürmesi bekleniyor. Başbakan Shinzo Abe’nin 10-20 trilyon yen arası ek mali teşvik paketini Japonya MB toplantısı sonrası açıklaması bekleniyor. Japonya MB ise Haziran ayında para politikasında değişime gitmezken bu ayki toplantıda Banka’nın, faiz oranlarını negatif bölgede daha da derinleştirmesi ya da varlık alım programını artırması bekleniyor. Banka Başkanı Haruhiko Kuroda son açıklamasında yüzde 2 enflasyon hedefini yakalamak için gerekli olması halinde para politikasını daha da gevşeteceklerini açıkladı.
Japonya MB’nın ve hükümetinin ayın son günlerinde alacağı kararlar, küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olacaktır. Bu sebeple Japonya MB toplantısı da FOMC toplantısı kadar dikkate takip edilecek.
Uyarı: Bu bölümde yer alan yatırım ile ilgili bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamına girmemektedir. Bu bölümde yer alan yorumlar ve tavsiyeler, yorumda bulunan kişilerin şahsi görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle sadece bu bölümde yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmemelidir.